onsdag 24 juni 2009

10 bra citat om skolan, med kommentarer till.

1. ”Alla har så bråttom med att undervisa att ingen hinner lära sig något.” – Som nyutbildad lärare ser man ofta saker utifrån andra synvinklar. Ibland känns det som om vissa teman, undervisningsmetoder, läromedel och material bara tillämpas på skolorna för att det är sed och bruk och att en del pedagoger har så bråttom att fylla sina elevers hjärnor med ditt och datt att de glömmer bort varför de gör det.
2. ”Att inte bry sig om är värre än att inte förstå.” – Tyvärr händer det att lärare och skolor sätter större värde på ett stort kunskapsförråd hos eleven än dennes vilja, motivation och kämparglöd. Att en elev inte förstår är aldrig lika illa som i att den eleven inte är passionerad över något eller nyfiken på något. Citatet kan också tolkas som att en elev som känner stor empati och är med och påverkar sina medmänniskor också bör ses som en tillgång. Inte bara eleven som har alla svaren på frågorna.
3. ”Att läsa men inte förstå är att plöja men inte så.” – En del föräldrar och lärare blir ibland irriterade på barnet för att det inte begriper en text. Vad många glömmer är att utan en viss förförståelse kommer barnet aldrig har en chans att sätta in texten i ett sammanhang eller relatera till sina egna erfarenheter. Att läsa handlar om så mycket mer än att bara binda ihop bokstäver till ord.
4. ”Att undervisa är att lära två gånger.” Det här citatet kan tolkas olika. Skolkatalogen ser att det illustrerar vår egen syn på undervisning; nämligen att läraren lär sig lika mycket av sina elever som eleverna lär sig av läraren.
5. ”Barnen nu för tiden är tyranner. De trotsar sina föräldrar, hivar i sig maten och tyranniserar sina lärare.” – Myntat av Sokrates redan 400 år f.Kr. Det finns både något lustigt och tröstsamt över det. Vi ser att den äldre generationen har klagat på barns och ungdomars beteenden i alla tidsåldrar och så kommer det nog att fortsätta. Kanske för att det helt enkelt ska vara så. Vilken lärare har inte mött en klass i uppror och sagt till en kollega: Jag förstår inte. Så där gjorde aldrig vi när vi var i deras ålder? Nog har klimatet blivit tuffare, brutalare, men enligt Sokrates så har vi ju överlevt den typen av problem i flera tusenstals år nu.
6. ”Bygg hellre skolor åt pojkarna än celler och galgar till männen.” – Det här spelar vidare på vår yrkan: Satsa mer på skolan, så kanske vi kan rädda de ”vilsna själar” som annars kanske inte har någon framtid utöver den kriminella, den arbetslösa och den socialt utstötta.
7. ”Den som anser sig färdigutbildad är inte utbildad, bara färdig.” – Något man alltid fick veta på lärarhögskolan var att ingen har alla svaren och att lämna högskolan för en lärartjänst är som att ta en torrsimmare och kasta honom i Stilla havets djupa vatten.
8. ”Den som kan något gör det. Den som inte kan något undervisar.” – Alla lärare som Skolkatalogen haft samtal med avskyr detta uttryck och det med rätta eftersom det direkt underskattar det positiva, adrenalinfyllda och hårda arbete som är undervisning. Men ingen rök utan eld och nog är det sant att bakom många läraransikten döljer sig förhoppningar och andra drömmar, som av olika skäl ännu inte gått i uppfyllelse.
9. ”Jag tycker om att lära mig men inte alltid att bli undervisad.” – För att skolan ska bli lustfylld, rik och spännande för eleverna krävs att de själva får vara med att påverka, upptäcka och visa intresse. Alltför många pedagoger går fortfarande på som om de var Gud Fader själv i klassrummet och att bara de har något att säga som kan berika klassens liv. Tänk så fel de har, dessa pedagoger och om de bara tog till vara på vad barnen tycker och tänker i en fråga, skulle deras elever utvecklas ännu bättre. Barn tycker inte om att bli tillsagda: ”Du ska tänka SI och du ska tycka SÅ.” Det gör ingen människa. Barn tycker om att lotsas nerför en stig där de själva kan hitta mängder av intressanta saker.
10. ”Alla barn har gnistan i sig. Allt vi behöver är att tända den.” – Roald Dahl tar orden direkt ur vår mun.

2 kommentarer:

  1. Hej,
    Jag hittade din blogg via Förskolans värld. Vilken trevlig blogg du har. Jag vill bara säga att punkt 5 och 6 tyckte jag var bra.
    :-)

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Tack, det var roligt att höra. Hör gärna av dig fler gånger. Alltid roligt med kommentarer.

    SvaraRadera