tisdag 15 juni 2010

Elev, utvärdera din lärare!


När det började talas om att elever skulle sätta betyg på sina lärare uppstod ett ängsligt mummel bland oroliga själar ute i samhället.
När det sedan började införas, som försök, på en del skolor blev folk ännu oroligare och kanske med rätta. Det hette ju att elevernas utvärdering av läraren skulle tas med som underlag inför löneförhandlingar med rektorn och kanske blev man som pedagog lite förolämpad av detta. Att en elev som inte fått godkänt på ett enda prov eller som spenderat timme efter timme med att störa lärarens lektioner, plötsligt skulle få vara med och bedöma huruvida läraren var professionell eller inte!?

En sådan tanke är naturligtvis skrämmande men långt mer skrämmande är tanken på en rektor som faktiskt skulle använda sådan information när det kommer till lönefrågor.
Egentligen var det väl inte alls det som var tanken heller? Det handlade aldrig om att införa en ny betygskala för lärare där de får godkänt eller underkänt av sina elever? För om så vore fallet är Skolkatalogen beredd att dela de oroliga själarnas nervositet.
Elever, kunniga och kreativa och inuitiva som de är, har inte möjlighet att bedöma en lärares arbete eftersom de oftast bara kan uttala sig om undervisningstimmarna, inte de övriga uppgifterna i en lärares yrkesliv och som också spelar in i löneförhandlingar.

Däremot säger Läroplanen (Lpo94) att eleverna ska ges möjlighet att utvärdera sin undervisning. Samtliga pedagoger Skolkatalogen pratat med under åren har inte haft något problem med detta. Så varför bekymra sig över det nya förslaget?
På vilket sätt kan det skilja sig från att man låter eleverna uttrycka ståndpunkter och ge kritik under en klass/elever-konferens? Eller i förtroendesamtal med läraren? Eller vid ett utvecklingssamtal? Eller genom en skoltidning? Forum som redan finns (i mer eller mindre väl utvecklad form, beroende på skola) och som hittills inte framkallat någon oro hos pedagogerna.

Utan tvivel rör det sig om den laddade tanken om att eleverna eller rektorn eller båda parter, skulle göra en felbedömning och att detta skulle ligga mot en vid ett lönesamtal.
Men utgå istället från att informationen/utvärderingen hämtade från eleverna är väldigt positiva. Skulle pedagogen då säga åt rektorn att kasta det där åt sidan, eller hade man använt det själv som stöd?

Det finns pedagoger som mottagit personliga brev från forna elever där de uttrycker hur mycket lärarens undervisning har påverkat dem, inte bara kunskapsmässigt, utan som sociala varelser, som initiativtagare, som familjemedlemmar, etc.
Och det finns elever som stöttat lärare som blivit uppsagda, eller som tagit en idé från läraren och sedan gjort ett ÄNNU större projekt av det...

Allt det här är också en form av utvärdering. De är saker som ger läraren tummen upp, som säger att eleverna trivs och att de formas i rätt miljö och möter en undervisning som verkligen gagnar dem.
Skulle inte läraren ta upp detta som exempel på sin förmåga under ett lönesamtal?

Nej uppskatta istället att eleverna får vara med och göra sin röst hörd. Det handlar inte om en popularitetstävling där eleverna ger högst betyg till den snällaste eller coolaste läraren. Det handlar om att barnen i skolan får ge kritik på den miljö och det arbete som de möter varje dag.

Ps. Skolkatalogen har påbörjat en roman om fyra goda vänner som lämnar lärarhögskolan och ger sig ut i var sin riktning i utbildningens Sverige. Det är bara ett litet frö än så länge men förhoppningsvis skall det inte dröja länge förrän man kan följa de fyra lärarnas öden och utveckling i ett verk som bär arbetstiteln: Bevingade Dagar. Uppdateringar om detta kommer följa med jämna mellanrum.Ds.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar