fredag 18 juni 2010

Ett nödvändigt kall

Har ofta funderat över läraryrket och lärarens roll och varför det är så viktigt. Varför man kan uppleva det som viktigare än andra yrken. Det är inte pompöst eller arrogant menat, även om det kan framstå så. Och naturligtvis är det inget objektivt påstående. Man tillhör inte de personer som ser undervisning som sitt kall här i livet, det är inte det jag menar. Det finns många minst lika intressanta och viktiga saker i detta liv. Saker som ger en precis lika mycket njutning, glädje, huvudbry och tuff personlighet, som att lära ut.
En hel del saker överträffar faktiskt. Men jag ser läraryrket som något extremt nödvändigt och jag backar inte från att säga att det är undervärderat, högst underskattat. Som så många andra yrken, vi behöver inte gå in på var och en men branscherna kan ju nämnas, de olika fälten som till exempel: inom vården, inom utryckning, inom själavård, inom stödarbete, m.m.
Med detta inte sagt att inte alla yrken är nödvändiga i ett välmående och fungerande samhälle, absolut är de det. Men det har alltid förvånat mig hur de mest nödvändiga ständigt skjuts åt sidan. De prioriteras sällan.
"Mest nödvändiga" vill jag ändå kalla dem, eftersom... Jag tycker om att se det utifrån två perspektiv.
1) Låt oss säga att science fiction-filmerna får rätt. De flesta science fiction historier som handlar om framtiden påpekar att människan mer eller mindre kommer att utplåna sig själv, eller åtminstone att samhället, som vi känner till det, kommer att gå under. Ponera då att en del av mänskligheten överlever och måste återuppbygga civilisationen. Vilka yrkesgrupper kommer spela en väsentlig roll i det återuppbyggandet? Rimligtvis inte säljkillen, stylisten eller den personlige shopparen. Deras uppdrag kommer senare.

2) Vilka yrken som kan anses nödvändigare än andra, tror jag blir kristallklart om man ställer sig frågan: vad händer om den här personen gör ett uselt jobb? Vilka konsekvenser får det? Vad händer om läkaren eller sköterskan slarvar under en operation eller en medicinsk behandling? Vad händer om ett lag med brandmän inte hindrar en eldsvåda från att sprida sig? Vilka konsekvenser blir det ifall en politiker (okej...dåligt exempel!) Och vad skulle hända om en lärare verkligen sumpar sitt uppdrag? Vad händer med barnen som är under lärarens ansvar?
Deras utveckling för att förstå och ta till sig kunskap som de behöver för att förstå sig på ett växande samhälle? För att lära sig kommunicera på ett annat språk? För att fungera och samarbeta ihop med andra människor? Det finns en miljon exempel, och konsekvenserna är inte svåra att räkna ut heller. De är precis lika farliga och olyckliga som ifall en läkare, en polis, en åklagare, en pilot eller en kock inte gör sitt jobb rätt. Det blir förödande för ett stort antal människor.

Okej, ställ nu allt det där mot "vilka konsekvenser följer av att en skådespelare, en fotomodell eller en fotbollsspelare inte gör sitt jobb ordentligt?" Publiken blir sur den kvällen? Eller ifall en reklammakare bara kommer på en halvdan slogan för ett nytt tvättmedel? Man kan ju argumentera för att det påverkar en hel del, i synnerhet om man drar ut analysen i all oändlighet. Jag kan till exempel tänka mig att nån läser detta och sen säger: "Jo men ifall reklammannen inte kommer på en bra slogan, så säljer företaget inte lika mycket tvättmedel, och då får de inte lika mycket intäkter och måste därav sparka folk.", men chansen för det får man väl ändå säga är förhållandevis liten.
Jag tror ju inte att det här påhittade företaget har just det här tvättmedlet som sin enda inkomstkälla till exempel. Nej, den här typen av "misstag" påverkar ju oftast bara yrkesutövaren själv. Inga andra personer drabbas otroligt mycket av att han/hon inte gör sitt jobb. Det gör det däremot när lärare och dess gelikar klantar till det.

Japp, det är nog min definition av ett nödvändigt yrke.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar